petak, 11. lipnja 2021.

... oči pune Hrvatske - Virovitica; dvorac Pejačević !

 ... još uvijek sam na putu, još uvijek putujem - u ovim trenutcima lupkanja po tipkovnici u sjećanjima na nedavnih nekoliko nestvarnih dana godišnjeg. Nakon Suhopolja zadržao sam se u Virovitici.


... čak imam obiteljsku poveznicu s Viroviticom, pok. majka se tu školovala, živjela jedno vrijeme.

... dolazeći iz Suhopolja prema centru Virovitice. a nakon nekoliko godina doživljavaš neku totalno drugu vizuru, pred očima ti se ukazuje čudna čistina. Znao sam da je dvorac obnovljen, spašen nebrige i otrgnut od nemara, nije doživio sudbinu mnogih naših povijesnih graditeljskih divota. No nekako sam dojma kao je sada sve prečisto, nema onog drveća okolo, no tko sam ja da nekome sudim.





... građen na mjestu nekadašnje srednjovjekovne utvrde. Jedan je u nizu slavonskih dvoraca znamenite plemićke obitelji Pejačević, koja je upravo po ovom svom vlastelinstvu dobila plemićki naslov “Pejačevići Virovitički”. Pejačevići ga grade između 1800. i 1804. godine prema nacrtima bečkog arhitekta N. Rotha i u njihovom je vlasništvu do sredine 19. stoljeća kada ga, zbog lošeg vođenja gospodarstva i zaduživanja, prodaju njemačkoj kneževskoj obitelji Schaumburg-Lippe. U njihovom je vlasništvu do 1911. godine kada ga kupuje grof Ivan Drašković, koji ga zajedno s parkom prodaje gradu Virovitici 1930. godine te je od tada u službi grada.



... Dvorac je izgrađen na prijelomu stilova, rani klasicizam na izmaku baroka. Klasicističke tendencije očite su već u izduženoj tlocrtnoj dispoziciji koja je česta pojava u 19. stoljeću. Radi se o jednokatnoj, jednokrilnoj građevini u čijem su se prizemlju nalazile gospodarske prostorije, dok su one na prvom katu bile reprezentativne, kao što je to uobičajeno za arhitekturu dvoraca tog vremena; s tri rizalitna istaka, površine od oko 3000 metara kvadratnih, te je tako jedan od većih hrvatskih dvoraca. Od 1969. godine spomenik je kulture 1. kategorije. Dugi niz godina Dvorac je polako propadao te je predstavljao ruglo u samom centru grada.



... ostatak ovog preuzetog teksta o dvorcu nudim Vam link TZV: https://www.tz-virovitica.hr/dvorac-pejacevic/




... zanimljivosti neposredno okoliša dvorca su info ploče i pogledi iz ptičje perspektive i realne horizontale na ostatke nekadašnjih obrambenih kula dvorca:








... druga zanimljivost su info ploče o preostalim ljepotanima, drveću naših šuma i bio prostora; hrastu lužnjaku i jasenu:





... završnom fotkom najavljujem drugi dio svoje posjete Virovitici, crkvi i prostoru oko nje !




... no prije obilaska crkve "bacio" sam pogled s pozicije dvorca i kliknuo okolne zgrade i neke detalje:



... kurija Pejačević!







Nema komentara:

Objavi komentar