utorak, 8. lipnja 2021.

... oči pune Hrvatske - Terezovac (Suhopolje)!

... Suhopolje, gradić u središnjoj Slavoniji, prvi spomen Suhopolja datira iz 1763. godine, govori o gradnji vlastelinske zgrade 1750. god. Oko nje je izgrađeno selo, razvoj Suhopolja koncem 18. i 19. st. spominje se uz vlastelinstvo Vućin i potom grofovsku obitelj. Godine 1771. Suhopolje mijenja ime u Terezovac.



... podaci sa virovitica.nature govore nam slijedeće: Obitelj Janković krajem 18. stoljeća dolazi u posjed vlastelinstva u Suhopolju. Vlastelinski posjed kupuje Ivan Nepomuk Janković od carske komore. Ivan Janković kupuje već potpuno formirani posjed s nizom stambenih, upravnih i gospodarskih zgrada koje su u cijelosti izgrađene 1775. godine. Nakon smrti Ivana Jankovića, nasljeđuje ga njegov sin Stjepan Janković, sa kojim započinje formiranje samog perivoja. 







... iz istog izvora saznanja o perivoju i parku oko dvorca su slijedeća: Perivoj (park) u Suhopolju predstavlja vrijedan primjer vrtne arhitekture podignute oko starog dvorca u prošlom stoljeću. Podignut je u slobodnom pejzažnom stilu te sa dvorcem sačinjava kompaktnu cjelinu i kao umjetnički kulturno-povijesni spomenik sačuvan do današnjih dana predstavlja kulturnu baštinu iz naše ranije vrtne umjetnosti. Pored domaćih vrsta drveća, u perivoju su zastupane mnoge unesene vrste bilo kao soliteri ili grupe, kao što su: crni orah, gymnocladus, platane, ginkgo biloba, crvena bukva, magnolija i druge.

... danas činjenice o vrana-parku govore zvukom kreštanja i slikom same za sebe, na sramotu grada i uprave dvorca:








... jedna do druge, ima barem dvadesetak lešina u raspadu, a tijekom obilaska posjeda oko dvorca su šetale neke školske skupine s učiteljima, kao škola u prirodi te neka djeca sportaši! ... poniijeli su lijepe i zdravstveno škodljive uspomene.

... sjeverno pročelje ukrašava timpanon s velikim obiteljskim grbom.

... nekako mi se čini da je dvorac i izvana i iznutra ovom obnovom izgubio starinski štih i ljepotu, nekako mi je sve umjetno, na čast restauratorskom zavodu i onima koji o obnovama ovakvih bisera trebaju brinuti i dopuštati te nadgledati radove.


KLIKNI: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/nasa-povijest/1/







... nešto što nisam znao o povijesti Lipicanaca u našim krajevima:





... malo o crkvi: Župa Suhopolje utemeljena je 1802. godine. Osnivanje župe potaknuo je grof Ivan Nepomuk Jankovich de Pribert, vlasnik voćinskog vlastelinstva, u čijem se sastavu nalazilo i Suhopolje. Do osnutka župe 1802. godine područje Suhopolja pripadalo je župi Virovitica, a potom Gradina. U nekoliko navrata granice župe Suhopolje bile su mijenjane. Od istočnog dijela župe Suhopolje 1942. godine zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac utemeljio je župu Cabuna. Župi Suhopolje uz sjedište pripada 13 većih i manjih naselja u kojima živi približno 3800 župljana u oko 1250 obitelji.








... župna crkva sv. Terezije Avilske izgrađena je u središtu mjesta. Gradnja je započela 1807. godine po nalogu grofa Jankovića, a posvetu je izvršio 1821. zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovec.

izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/crkva-sv-terezije-avilske/3/






 

Nema komentara:

Objavi komentar