ponedjeljak, 10. siječnja 2022.

... oči pune Hrvatske - Kapelica sv. Martin Podusedski !

 ... 02. siječanj 2022. trebam predah od sarme, kolača, pečenja, "francuske", kruha, piva, vina, telefonskih poziva i čestitanja .... spas je u garaži, hladno i nije, vani stvarno ugodan vremenski početak Nove godine. Kratak đir, barem do Zapa (Zaprešić). No uvijek postoji onaj jedan žmigavac, lijevo ili desno, jer ili nešto uočim tijekom vožnje, ili se nečega sjetim. Ovaj puta je to mala kapela sv. Martina Pustinjaka (Posdusedskog) ! Usput mi je ...


... no prije njega se isprsila bista Matije Gupca, taman na "Podsusedskom ipsilonu" !

'' Za hrbtom brda susedgradskoga, diže se preko druma, drugo još višje brdo, a na njegovom istočnom podnožju stoji špilja, o kojoj se pogovara da je tu negda stanovao Sv Martin, kojemu na čast sagradiše u staro vrieme dvie kapele, staru gotičku, i novu, s kamenitom prodikaonicom ispred nje, da otuda na godišnjih zborovih sakupljeni sviet laglje može slušat divna čudovišta, koja običaje pripovjedati svečenik o životu Sv Martina. Od špilje dalje proteže se medju visokima brdama romantični klanjac Sutiska, uz bistri potočić istoga imena''
( Odlomak teksta Ivana Kukuljevića Sakcinskog o Susedgradu i kapeli Sv Martina iz 1869.godine)

Podsused je 2009.proslavio 800 godina prvog pisanog spomena kapele Sv Martina na tom mjestu.


Spomen na kapelicu i sv Martina pustinjaka u Susedgradu je vrlo stari. U zbirkama isprava zagrebačke biskupije i grada Zagreba postoje listine iz 1209. i 1287. u kojima se spominje već izgrađena crkva sv Martina i lokacija. '' u Podgrađu uz Savu''. Mjesto na kojem je prema predaji živio sv. Martin vjerojatno je bila špilja pored koje je u drugoj polovini 13. st podignuta prva kapela.
U pisanim dokumentima iz 1677.god opisuje se da je kapela zidana, cijela nadsvođena, dobro pokrita, u njoj je oltar , na njemu slika sv. Marrtina sa drvenim ukrasima, ispred ulaza je drveni toranj s malim zvonom. Obnovom interijera otkrivene su oslike zidova iz 1900.godine, stari pod od keramičkih ploča . Također je restauriran stari kip sv Martina na konju i reljef Presvetog Trojstva na slavoluku.


Sv Martin povijesna je osoba. Rođen oko 316. god u Sabariji, provinciji Panoniji, u obitelji tribuna časnika rimske konjice. Sin Martin je zarana prigrlio krščanstvo i istupio iz vojske. Hagiografi su zabilježili legendu o Martinovom darivanju dijela plašta promrzlom siromahu na vratima grada Amiensa.
Oko 355. godine kao putujući asket Martin dolazi u misije preobraćenja pogana u Panoniju i Dalmaciju ( u literaturi se navodi kao područje Ilirika i Balkana). pa je vrlo vjerojatno da je zaista boravio i u špilji na mjestu današnje podsusedske kapelici.


Konzervatorski radovi na crkvici 1998.-1999. i 2008. godine otkrili su da zvono potjeće iz ljevaonice Nikole Bosedta i izliveno je 1689. god ( odljevak na zvonu). 




... nastavak prema Zapu u slijedećoj pričici o zaprešićkim grafitima !



C/B slika i dijelovi teksta preuzeti su sa: http://staripodsused17.blogspot.com/2015/03/kapelica-sv-martin-podusedski.html

Nema komentara:

Objavi komentar