srijeda, 1. studenoga 2023.

... oči pune Hrvatske - Vranjački slap ili slap Vranjak (Žumberak)!

 ... ista polazišna točka i prema slapu Vranajk bila mi je u s. Medven Draga (kao i prema Brisalu). Prema slapu Vranjak može se i motorom i autom, no kada ugledate bjelinu u okolini kamenoloma i duboki sloj nedavna nasipavanja tucanikom makadamske ceste - bolje je odustati i uživati u šetnji cijelim putem. Meni nije bila teška odluka, jer ne živim u ljubavnoj simbiozi motor/makadam.


... hodajući pazite na malene kornjaše i divite se gljivama panjačama kojih je posvuda. Od glavne ceste do Vranjka pješice imate 3,8 km u jednom smjeru. U stvari - potok je Vranjak, a slap bi trebalo zvati Vranjački slap (!?). Cesta je probijena 1959. godine.


... i ovdje je smješten brojač posjetitelja. Staza potpuno markirana.


... morate proći pokraj nekoliko vikendica i ribarske kuće.





... šetnja odvojkom prema slapu Vranjak ima jedan strmiji dio, no nije prezahtjevan.





... prođite ovu gromadu s lijeve strane!


... sveprisutne kaskadice u svom poskakivanju vode nude prirodnu melodiju.


... gušterica lovi malobrojne zrake Sunca!


... čudnovati oblici i gustoća šume, zvuk slapa u blizini nagone na čudne asocijacije - pazite da pred Vas ne iskoči King Kong!


... i skoro sam ispod slapa! Do samog Vranjka vodi uska staza, potrebna je pozornost, dobra obuća, štapovi i fokusiranost na korake kako ne bi došlo do pokliznuća, pada i ne daj Bože ozljede. Mob ovdje nema signala.




... manje poznati Vranjak dvojajčani je brat slapa Brisalo, otprilike iste visine (15m).




... brojne legende samoborskog kraja govore o vilama. Nakon što ugledate Vranjački slap, zaključujete o barem jednoj inspiraciji za legendu. Zimi slap poprima kristalno bijeli oblik padajuće kose i jasna je asocijacija na neku dobru vilu. Nije niti jesenja asocijacija na vilinsku kosu nedostižna mašti.


... ispod ili tik do slapa smjestio se i otvor male Vranjačke špilje. Vranjačka špilja, sedrena porijekla i dalje se oblikuje prirodnim procesom taloženja.




... do lokacije slapa prolazite stazom koju nazivaju Vranjački klanac (opet bi bilo prirodnije zvati ga klancem nego kanjonom)!




Nema komentara:

Objavi komentar